Pekmez od krusaka
Imala sam neke kruske, pa rekoh da napravim malo pekmeza, nikad do sad nisam i ispade prilicno fin :)
Potrebno je :
2 kg krusaka ( ciscenih )
400-700 g secera po kilogramu ( ovo iz razloga sto mnogi daju primedbe da stavljam puno secera )
sipka vanile ili 2-3 kesice vanilin secera
2 limuna
2.5 dl vode
Kruske operite, oljustite, ocistite od semenki , isecite na kriskice, pa ih odmah stavljajte u vodu u koju ste iscedili limun da vam ne potamne.
Kuvajte 2-3 minuta na jakoj vatri, a zatim ocedite.
Skuvajte sirup od secera i 2.5 dl vode, dodajte kruske, mozete i malo soka u kome su se kuvale, nastruganu koru od limuna, pa kuvajte oko 45 minuta uz povremeno mesanje.
Sirup treba da bude gust, a kolicina soka koju cete dodati je oko dve case. Pred kraj kuvanja dodajte vanilu.
Ako zelite da se vide komadici krusaka, mozete ga tako sipati u vruce tegle, a ja sam na kraju izmiksala stapnim mikserom jer volim glatku masu.
Tegle malo zapecite u rerni na 100 stepeni, pa ih zatvorite metalnim poklopcima.
Prijatno !
Potrebno je :
2 kg krusaka ( ciscenih )
400-700 g secera po kilogramu ( ovo iz razloga sto mnogi daju primedbe da stavljam puno secera )
sipka vanile ili 2-3 kesice vanilin secera
2 limuna
2.5 dl vode
Kruske operite, oljustite, ocistite od semenki , isecite na kriskice, pa ih odmah stavljajte u vodu u koju ste iscedili limun da vam ne potamne.
Kuvajte 2-3 minuta na jakoj vatri, a zatim ocedite.
Skuvajte sirup od secera i 2.5 dl vode, dodajte kruske, mozete i malo soka u kome su se kuvale, nastruganu koru od limuna, pa kuvajte oko 45 minuta uz povremeno mesanje.
Sirup treba da bude gust, a kolicina soka koju cete dodati je oko dve case. Pred kraj kuvanja dodajte vanilu.
Ako zelite da se vide komadici krusaka, mozete ga tako sipati u vruce tegle, a ja sam na kraju izmiksala stapnim mikserom jer volim glatku masu.
Tegle malo zapecite u rerni na 100 stepeni, pa ih zatvorite metalnim poklopcima.
Prijatno !
Коментари
Постави коментар