Pekmez od krusaka

Imala sam neke kruske, pa rekoh da napravim malo pekmeza, nikad do sad nisam i ispade prilicno fin  :)


Potrebno je :

2 kg krusaka ( ciscenih )

400-700 g secera po kilogramu ( ovo iz razloga sto mnogi daju primedbe da stavljam puno secera )

sipka vanile ili 2-3 kesice vanilin secera

2 limuna

2.5 dl vode


Kruske operite, oljustite, ocistite od semenki , isecite na kriskice, pa ih odmah stavljajte u vodu u koju ste iscedili limun da vam ne potamne.

Kuvajte 2-3 minuta na jakoj vatri, a zatim ocedite.

Skuvajte sirup od secera i 2.5 dl vode, dodajte kruske, mozete i malo soka u kome su se kuvale, nastruganu koru od limuna, pa kuvajte oko 45 minuta uz povremeno mesanje.

Sirup treba da bude gust, a kolicina soka koju cete dodati je oko dve case. Pred kraj kuvanja dodajte vanilu.

Ako zelite da se vide komadici krusaka, mozete ga tako sipati u vruce tegle, a ja sam na kraju izmiksala stapnim mikserom jer volim glatku masu.

Tegle malo zapecite u rerni na 100 stepeni, pa ih zatvorite metalnim poklopcima.

Prijatno !

Коментари

Популарни постови са овог блога

Posna pizza za post na vodi

Posna baklava bez kora

Kuvani griz kao posna poslastica

Posna pita sa visnjama i grizom

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral