Kako da najjednostavnije umesite slavski kolac
Mesenje
Krsnog kolaca je za mene dugo godina bilo prava "nocna mora", ali samo
zbog ukrasavanja , jer tu nisam bas "jaka". Posto je mesenje slavskog
kolaca jedan radostan i znacajan dogadjaj u kuci, pronasla sam resenje u
jednostavnom ukrasavanju, pa cu ga podeliti sa vama.
Potrebno je:
600 gr brasna za kolac
400 ml mlake vode
30 gr svezeg kvasca
100 ml ulja
1 kasisica soli
Osnovno testo za slavski kolac je hlebno.
Paketic svezeg kvasca razmutiti u solji mlake vode, dodati kasicicu secera i malo brasna i ostaviti da nadodje. Kad nadodje, zamesiti testo sa 600gr brasna, malo osvecene vodice, uljem i kasicicom soli. Mesiti testo sa dodavanjem brasna dok ne postane glatko i puno plikova. Voditi racuna da testo ne bude tvrdo. Ostavite na toplom mestu da naraste.
Narasli hleb opet premesiti i staviti u dublju serpu precnika 24 cm prethodno podmazanu uljem i posutu brasnom.
Kad naraste ukrasavati, a mesta na koja stavljate ukrase malo kvasite vodom i utiskujte ukrase. Pecat-poskurnik mozete direktno utisnuti na 4 mesta u kolac, a mozete napraviti i 4 komada od testa za ukrase.
Peci na 200 stepeni oko 45 min.
Umesite sami slavski kolac , nemojte ga kupovati i neka vam i taj dan bude praznik u kuci.
Slavski kolac se uglavnom mesi dan ispred slave. A kod nas je obicaj da se mesi pre podne uoci slave i da se pozovu komsinice na kafu. A kako je kod vas ?
Iz 2011. godine
Iz 2012. godine
Iz 2013. godine
A o ukrasavanju sam pisla na blogu : http://cacinakuhinja.blogspot.com/2014/11/kako-najjednostavnije-napraviti-ukrase.html
Da ne bih pisala poseban recept :
Vecernja pogaca
Kod nas se mesi za vece uoci slave, takodje je posna, od 500 g brasna, 300 ml vode, malo ulja i soli. Pletenice sam pravila od testa sto mi je ostalo od ukrasa, od brasna i gustina.
Potrebno je:
600 gr brasna za kolac
400 ml mlake vode
30 gr svezeg kvasca
100 ml ulja
1 kasisica soli
Osnovno testo za slavski kolac je hlebno.
Paketic svezeg kvasca razmutiti u solji mlake vode, dodati kasicicu secera i malo brasna i ostaviti da nadodje. Kad nadodje, zamesiti testo sa 600gr brasna, malo osvecene vodice, uljem i kasicicom soli. Mesiti testo sa dodavanjem brasna dok ne postane glatko i puno plikova. Voditi racuna da testo ne bude tvrdo. Ostavite na toplom mestu da naraste.
Narasli hleb opet premesiti i staviti u dublju serpu precnika 24 cm prethodno podmazanu uljem i posutu brasnom.
Kad naraste ukrasavati, a mesta na koja stavljate ukrase malo kvasite vodom i utiskujte ukrase. Pecat-poskurnik mozete direktno utisnuti na 4 mesta u kolac, a mozete napraviti i 4 komada od testa za ukrase.
Peci na 200 stepeni oko 45 min.
Umesite sami slavski kolac , nemojte ga kupovati i neka vam i taj dan bude praznik u kuci.
Slavski kolac se uglavnom mesi dan ispred slave. A kod nas je obicaj da se mesi pre podne uoci slave i da se pozovu komsinice na kafu. A kako je kod vas ?
I nekoliko fotografija iz ranijih godina .Jedan od najprostijih koje sam mesila :
Iz 2011. godine
Iz 2012. godine
Iz 2013. godine
A o ukrasavanju sam pisla na blogu : http://cacinakuhinja.blogspot.com/2014/11/kako-najjednostavnije-napraviti-ukrase.html
Da ne bih pisala poseban recept :
Vecernja pogaca
Kod nas se mesi za vece uoci slave, takodje je posna, od 500 g brasna, 300 ml vode, malo ulja i soli. Pletenice sam pravila od testa sto mi je ostalo od ukrasa, od brasna i gustina.
Коментари
Постави коментар