Pekmez od zeleno-rujnog paradajza
Priznajem da imam predrasude prema kiselo slatkim i slano slatkim kombinacijama i da ih tesko prihvatam.
Majka mi je donela od svoje prijateljice recept za pekmez od paradajza i nisam bas bila raspolozena da ga kuvam. A onda sam iz radoznalosti proguglala po netu i videla slicne recepte i odlucila da probam sa pola mere od recepta.
Dobila sam vrlo interesantan ukus, ipak mi je drago sto sam ga spremila.
Potrebno je :
2.5 kg rujnog paradajza
1 kg secera
1 grana zelenog bosiljka
1 grana rezetle
2 kesice vanilin secera
Najbolje je da kupite zeleni paradajz i da vam odstoji dok ne porumeni.
Samleti ociscen, a neljusten paradajz, dodati bosiljak i rezetlu i kuvati dok ne uvri voda.
Onda dodati secer i kuvati kao i svaki drugi pekmez. Od dodavanja secera, kuvala sam oko 45 minuta uz povremeno mesanje.
Pri kraju dodati vanilin secer.
Izvaditi bosiljak i rezetlu.
Kad smo vec kod rezetle, moja majka je kad sam bila dete stavljala u tegle sa slatkom list rezetle i takve tegle su bile vrlo dekorativne. Zao mi je sto se nisam setila toga za moja slatka, jer moja majka u svojoj basti ima rezetlu.
Vruc pekmez sipati u vruce tegle, staviti ih u rernu zagrejanu na 100 stepeni, iskljuciti rernu i ostaviti tegle da se u njoj ohlade.
Ohladjene tegle zatvoriti i ostaviti gde vam stoji i ostala zimnica.
Od ove kolicine, ja sam dobila dve vece i jednu manju teglu pekmeza.
Eto, i to sam probala :)
Majka mi je donela od svoje prijateljice recept za pekmez od paradajza i nisam bas bila raspolozena da ga kuvam. A onda sam iz radoznalosti proguglala po netu i videla slicne recepte i odlucila da probam sa pola mere od recepta.
Dobila sam vrlo interesantan ukus, ipak mi je drago sto sam ga spremila.
Potrebno je :
2.5 kg rujnog paradajza
1 kg secera
1 grana zelenog bosiljka
1 grana rezetle
2 kesice vanilin secera
Najbolje je da kupite zeleni paradajz i da vam odstoji dok ne porumeni.
Samleti ociscen, a neljusten paradajz, dodati bosiljak i rezetlu i kuvati dok ne uvri voda.
Onda dodati secer i kuvati kao i svaki drugi pekmez. Od dodavanja secera, kuvala sam oko 45 minuta uz povremeno mesanje.
Pri kraju dodati vanilin secer.
Izvaditi bosiljak i rezetlu.
Kad smo vec kod rezetle, moja majka je kad sam bila dete stavljala u tegle sa slatkom list rezetle i takve tegle su bile vrlo dekorativne. Zao mi je sto se nisam setila toga za moja slatka, jer moja majka u svojoj basti ima rezetlu.
Vruc pekmez sipati u vruce tegle, staviti ih u rernu zagrejanu na 100 stepeni, iskljuciti rernu i ostaviti tegle da se u njoj ohlade.
Ohladjene tegle zatvoriti i ostaviti gde vam stoji i ostala zimnica.
Od ove kolicine, ja sam dobila dve vece i jednu manju teglu pekmeza.
Eto, i to sam probala :)
Коментари
Постави коментар