Karamel torta
Ko voli ukus karamela neka proba, svidece mu se.
Potrebno je:
Za kore:
15 belanaca
375 gr secera u prahu
150 gr mlevenih oraha
3 kasike brasna
Za prvi fil:
15 zumanaca
135 gr secera u prahu
135 gr bele cokolade
1 kesica vanilin secera
200 gr margarina(putera)
Za drugi fil:
2.5 dl slatke pavlake
150 gr secera
50 gr margarina(putera)
Za grilijas:
300 gr oraha
150gr secera
Priprema:
Umutiti 5 belanaca sa 125gr secera u prahu, dodati 50 gr mlevenih oraha i kasiku brasna i lagano izmesati. Peci u plehu na papiru za pecenje u rerni zagrejanoj na 180 step. oko 20 min. Tako ispeci tri kore.
Prvi fil:
Umutiti zumanca sa secerom u prahu i kuvati dok se ne zgusne. Dodati belu cokoladu i mesati dok se ne otopi. Ostaviti da se ohladi. U ohladjeni fil dodati umuceni margarin sa vanilin secerom, pa umutiti mikserom.
Drugi fil:
U serpicu sipati secer i zagrevati ga na umerenoj temperaturi dok se ne karamelizuje. Dodati slatku pavlaku i mesati dok se ne izjednaci i zgusne. Dodati margarin, dobro izmesati i ostaviti da se ohladi.
Grilijas:
Secer otopiti na umerenoj temperaturi da se karamelizuje. Dodati seckane orahe, brzo izmesati i preruciti u nauljen sud. Kada se ohladi, samleti u blenderu, ali kratko, da grilijas ne bude previse usitnjen. Jos je bolje staviti ga u kuhinjsku krpu i izlupati ga kuhinjskim tuckom za meso.
Sjediniti prvi fil sa drugim filom i grilijasom i dobro izmesati.
Kore premazati filom, a deo ostaviti za premazivanje cele torte.
Mozete je dodatno ukrasiti slagom, ali nije nepohodno.
Recept je iz casopisa "Dobra hrana", malo sam ga izmenila.
Коментари
Постави коментар