Brdarice

I ovaj kolač naucila sam da spremam od moje svekrve.

Sastojci:
30 g svežeg kvasca
3 manje šoljice ulja
3 šoljice mleka
3 jajeta
kora od limuna
750 g brašna
1 kg šećera
1 l vode

Podmesiti kvasac u mlakom mleku sa kašičicom šećera i malo brašna. Kad kvasac nadođe, zamesiti testo od brašna, kvasca, mleka, ulja, jaja i narendane kore limuna. Ostaviti da odstoji 15-tak min.
Skuvati sirup od 1 kg šećera i 1 l vode sa nekoliko kapi limuna. Sirup ne treba dugo kuvati, da kuva maksimalno 5 min. Od testa odvajati male kuglice, oblikovati valjčiće i utiskivati ih na sitnu stranu rendeta. Sa rendeta praviti rolnice, tako da po njima ostaju bobice. Ja bas i nisam ovog puta postigla taj efekat. Peći u rerni na 200°C najmanje 30 min. Treba da budu dobro pečene. Prebaciti ih iz pleha u dublju šerpu i odmah preliti sirupom. Ja dobijem 2 pleha od ove mere.
Brdarice povremeno okretati u sirupu, da se dobro natope, a po potrebi može se dokuvati još sirupa.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Posna pizza za post na vodi

Kuvani griz kao posna poslastica

Posna baklava bez kora

Posna pita sa visnjama i grizom

Vocni kolac sa jagodama ili malinama