Slatko od visanja
Po receptu iz mog starog kuvara...
Visnje lepo oprati i izvaditi im kostice. Uzeti serpu i redjati red visanja, red sitna secera. Srazmerno se uzima 1kg visanja ,a najvise 1.25kg secera. Ovako naredjane visnje staviti na tihu vatru dok se secer ne istopi, a kada je secer vec potpuno rastopljen, staviti serpu na jaku vatru i kuvati slatko sve dok sok ne bude dovoljno gust. Visnje pustaju vodu i zato treba postupiti ovako: kada gustina slatka izgleda dovoljna, skinuti serpu sa stednjaka, staviti je na sto, pokriti mokrom salvetom i ostaviti da stoji najmanje 10 min. Za to vreme visnje ce pustiti ponovo vodu, zato slatko vratiti opet na stednjak, pustiti da se kuva, a kada sa kasike budu padale odjednom po dve kapi gustog soka, tada je domacica sigurna da je slatko kuvano. Slatko skinuti, openiti, pokriti mokrom krpom i ostaviti da prenoci. Sutradan puniti tegle i ostaviti na mesto gde slatko stoji.
Visnje lepo oprati i izvaditi im kostice. Uzeti serpu i redjati red visanja, red sitna secera. Srazmerno se uzima 1kg visanja ,a najvise 1.25kg secera. Ovako naredjane visnje staviti na tihu vatru dok se secer ne istopi, a kada je secer vec potpuno rastopljen, staviti serpu na jaku vatru i kuvati slatko sve dok sok ne bude dovoljno gust. Visnje pustaju vodu i zato treba postupiti ovako: kada gustina slatka izgleda dovoljna, skinuti serpu sa stednjaka, staviti je na sto, pokriti mokrom salvetom i ostaviti da stoji najmanje 10 min. Za to vreme visnje ce pustiti ponovo vodu, zato slatko vratiti opet na stednjak, pustiti da se kuva, a kada sa kasike budu padale odjednom po dve kapi gustog soka, tada je domacica sigurna da je slatko kuvano. Slatko skinuti, openiti, pokriti mokrom krpom i ostaviti da prenoci. Sutradan puniti tegle i ostaviti na mesto gde slatko stoji.
Коментари
Постави коментар