Slatko od visanja

Po receptu iz mog starog kuvara...

Visnje lepo oprati i izvaditi im kostice. Uzeti serpu i redjati red visanja, red sitna secera. Srazmerno se uzima 1kg visanja ,a najvise 1.25kg secera. Ovako naredjane visnje staviti na tihu vatru dok se secer ne istopi, a kada je secer vec potpuno rastopljen, staviti serpu na jaku vatru i kuvati slatko sve dok sok ne bude dovoljno gust. Visnje pustaju vodu i zato treba postupiti ovako: kada gustina slatka izgleda dovoljna, skinuti serpu sa stednjaka, staviti je na sto, pokriti mokrom salvetom i ostaviti da stoji najmanje 10 min. Za to vreme visnje ce pustiti ponovo vodu, zato slatko vratiti opet na stednjak, pustiti da se kuva, a kada sa kasike budu padale odjednom po dve kapi gustog soka, tada je domacica sigurna da je slatko kuvano. Slatko skinuti, openiti, pokriti mokrom krpom i ostaviti da prenoci. Sutradan puniti tegle i ostaviti na mesto gde slatko stoji.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Posna pizza za post na vodi

Posna baklava bez kora

Kuvani griz kao posna poslastica

Posna pita sa visnjama i grizom

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral