Pekmez od tresanja



Ovaj pekmez na slici, pravila sam sa dzemfixom, ali iskoristicu priliku i sliku da se podsetimo domaceg nacina kuvanja, onako kako su to radile nase majke i babe.

Potrebno je:

1 kg crvenih tresanja

1 kg secera

sok od limuna

Ociscene tresnje izmiksati u blenderu, (ranije se to radilo na rucnoj vodenici) i staviti u serpu da se kuva, uz postepeno dodavanje secera. Mesati dok se ne zgusne, odnosno dok varjaca ne krene da "pravi put" po dnu serpe. Za vreme kuvanja skidati penu, a i po zavrsetku kuvanja dobro openiti pekmez. Kad se malo prohladi, dodati sok od limuna, i sipati u vruce tegle. Tegle ostaviti u mlakoj rerni da se uhvati pokorica odozgo. Sutradan povezati ili zatvoriti tegle i odloziti tamo gde vam stoji zimnica.

Inace, ja sam ovaj moj kuvala po uputstvu na kesici, izblendirane tresnje sam kuvala oko 5 minuta, ali sam kasnije morala da dokuvam, bilo mi je previse retko, a sad je vec super. Znaci, potrebno je vrenje oko 10-ak minuta. Koristila sam dzemfix 1:1.

Uzivajte!

Коментари

Популарни постови са овог блога

Posna pizza za post na vodi

Posna baklava bez kora

Kuvani griz kao posna poslastica

Posna pita sa visnjama i grizom

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral