Karamel kolac
Za ovaj kolac vec sam postavljala recept, ali je fil nekako bio previse mekan i bilo je komentara u vezi toga. Recept sam malo preradila i sad ga mozete bez brige raditi. Dobila sam fin gusti krem koji se ne sliva sa patispanja.Inace, recept je bio iz casopisa "Hrana i vino ".
Potrebno je za patispanj :
5 jaja
8 kasika secera
6 kasika mlevenih oraha
2 kasike prezle
3 kasike brasna
3 kasike mlake vode
1 prasak za pecivo
Za serbet:
100ml vode
100gr secera
Za fil:
300 + 200 gr secera
1l mleka
250gr putera
100 gr mlevenih oraha
6 punih kasika brasna
Pravimo patispanj tako sto odvojimo belanca od zumanaca. Mikserom zumanca mutimo sa secerom, a onda dodamo preostale sastojke i promesamo varjacom. Mikserom mutimo belanca i dodamo masi, lagano izmesamo varjacom. Pecemo u pravougaonom plehu na 180 stepeni, 20-ak minuta, zavisno od rerne.
Vruc patispanj prelijemo hladnim serbetom ili obrnuto. Serbet se kuva da kratko provri.
Priprema fila:
U litar mleka skuvamo brasno, kao kad spremamo puding.
U drugoj serpi topimo 300 gr secera. U serpu sa mlekom i brasnom, neprekidno mesajuci zicom, dodamo topljeni secer. Kuvamo dok ne dobijemo zeljenu gustinu, uz neprekidno mesanje. Ostavimo da se ohladi. U ohladjeni fil dodamo umuceni puter i prethodno samleveni karamel sa orasima /kao za grilijas/ i umutimo mikserom.
Samleveni karamel sa orasima pravimo tako sto otopimo 200 g secera, umesamo 100 g mlevenih oraha i izrucimo u podmazani sud da se ohladi, a kad se ohladi, sameljemo na masini za mlevenje oraha.
Preko patispanja nanesemo fil. Odozgo mozemo posipati sa malo mlevenog grilijasa koji smo ostavili za dekoraciju.
Коментари
Постави коментар