Grilijas torta
Lepa torta je ukras na svakoj trpezi. A kako je na mozete na fin i lak nacin ukrasiti, ako niste zaista vesti za to ?
Jedna starinska torta i ujedno njena najjednostavnija verzija. Cesto sam je pravila u mladosti, pa sam imala dugogodisnju pauzu i onda je spremila sinu za rodjendan.
Potrebno je za tri kore :
180 g secera
240 g mlevenih oraha
12 jaja
190 g secera
2 kasike brasna
2 kasike mlevenog plazma keksa
Potrebno je za fil :
8 jaja
400 g secera
200 g cokolade za kuvanje
200 g maslaca
Za preliv od cokolade :
malo mlevenih oraha
150 g cokolade za kuvanje
1 kasika ulja
Za ukrasavanje :
50 g cokolade za kuvanje
50 g secera u prahu
125 g maslaca
U posudu staviti 180 g secera i topiti na laganoj vatri.
Onda dodati 240gr mlevenih oraha, dobro izmesati i izruciti u sud podmazan uljem.
Ostaviti masu da se ohladi, zatim samleti na masini za orahe. I to je grilijas.
Umutiti 12 belanaca sa 190gr secera. Secer postepeno dodavati.
U drugoj posudi umutiti 12 zumanaca, dodati 2 kasike brasna i 2 kasike plazma keksa. Sve sjediniti, znaci, grilijas, zumanca i belanca, ali drvenom varjacom, nikako mikserom.
Od ove mase ispeci 3 kore na papiru za pecenje. Ja koristim pravougaoni pleh 35 x 20 cm.
Fil: 8 jaja umutiti sa 400gr.secera i kuvati na pari. Kada se zgusne, dodati 100g cokolade za mesenje. Kada se prohladi dodati 200 g putera/ili margarina/ prethodno umucenog. Filovati ; kora, fil, kora, fil, kora, fil.
Tortu preliti prelivom od 150 g topljene cokolade u koju ste dodali jednu kasiku ulja.
E, ja nemam talenta za dekorisanje i ukrasavanje torti, pa sam je ukrasila na starinski nacin, sa strane mlevenim orasima, a spricem napravila malo ukrasa od putera umucenog sa prah secerom i topljenom cokoladom.
Uzivajte )
Коментари
Постави коментар