Ajvar
Ovo je recept moje svekrve, koja je to pokupila od svoje svekrve, a meni se najvise dopada od svih nacina spremanja ajvara. Mi smo spremali malo vecu kolicinu, ali mozete spremati polovinu ili trecinu mere, zavisno od mogucnosti. Ali, u svakom slucaju, za ovaj ajvar je potrebno dva dana.
Potrebno je:
60 kg crvene mesnate paprike
3/4 l ulja (moze i ceo litar)
200 ml vinskog sirca
4 kasike secera
8 manjih glavica belog luka
10-ak ljutih papricica
7 kasika soli
5 gr salicila
Malo konzervansa i esencije za zatvaranje tegli.
Jedno popodne je potrebno da se ispeku paprike.To su obavili moj muz i cerka. Pecene paprike dobro pokriti, da bi se lakse ljustile.Taj deo smo iste veceri obavile moja majka i ja. Za ovu kolicinu bilo nam je potrebno 4-5 sati vremena. Papriku sam ostavila da se preko noci ocedi u djevdjirima. Moja svekrva i majka su protivnici cedjenja paprika u dzakcicima, kazu da paprika treba da zadrzi malo svoje tecnosti za przenje.Takodje su protiv toga da se paprika prilikom ciscenja provlaci kroz vodu.
Sutradan, u mom slucaju danas, samlela sam papriku na vodenici za meso na krupnoj resetki.To je najlaksi deo posla. Sad sledi kuvanje iliti przenje ajavara. Ajvar se mora mesati od trenutka kad se stavi na sporet.Tu sam imala pomoc od mojih.
Posle otprilike jednog sata mesanja dodala sam ulje, usitnjeni beli luk i so.Vinsko sirce sam prokuvala sa secerom i dodala u ajvar. Ljute papricice sam samlevene stavila jos na pocetku, jer svi u porodici volimo kad ajvar *rezni*.
Sve ukupno smo ga przili 3 sata, od toga je 2.5 sata vrio. Ajvar je gotov kad varjaca *pravi put* kroz njega, ali kod vece kolicine je to nemoguce, pa cete znati da je gotov tako sto, kad podignete varjacom ajvar, on ostane tako da stoji.
Kad smo ga sklonili sa sporeta,dodali smo u njega 5gr salicila, sto je za ovu kolicinu sigurno neskodljivo. Dok se ajvar malo prohladi, na ivici sporeta zagrejati tegle.
Vruc ajvar se sipa u vruce tegle.Treba voditi racuna da ne ostanu mehurici vazduha, dobro izmiksati kasikom prilikom sipanja.Tegle ostaviti u rerni od sporeta da se zapeku i postepeno ohlade zajedno sa sporetom. Ako ih stavite u elektricni sporet, zagrejati rernu na 100 step., staviti tegle sa ajvarom, smanjiti temperatiru na 60-70 step., ostaviti jedno sat vremena, a onda iskljuciti rernu i ostaviti tegle u rerni do sledeceg dana.
E, sledeceg dana, zatvarati tegle. Malo sam izlagala, izgleda da je potrebno tri dana do finisa.
Zapeceni ajvar u teglama posipati sa malo konzervansa. Zatim od papirnatih maramica ukrojiti kruzice i svaki pokapati sa po 2-3 kapi esencije, pa staviti po jedan u svaku teglu, pre nego sto zatvorite poklopcima.
Tegle ostavite tamo gde vam stoji druga zimnica.
Iz mog iskustva,potrebno je oko 3kg paprika za jednu teglu ajvara, gore- dole pola kg, zavisno od vrste paprika i duzine przenja.
Za one koji zive u stanovima, a zele da spreme ovakav ajvar, preporucila bih da idu na kolicinu od 15-20kg paprika. Isto bih preporucila i domacicama kojima nema ko da pomogne oko spremanja.
Jer, i pored sve pomoci koju sam imala ,jako sam se umorila, a opet , zadovoljstvo efektom, vece je od umora.
Коментари
Постави коментар