Posni cvetni hleb
Tako se meni desi da ne umesim uvek kako sam zelela, a ima tu i malo lenjosti...
Vec sam zaboravila kako sam umesila ovaj hleb, a otprilike ide ovako:
800 g brasna
40 g svezeg kvasca
oko 450 ml mlake vode
50 ml ulja za testo i jos malo za premazivanje
1-2 kasicice soli
Zamesiti testo od navedenih sastojaka, ostaviti da da se udupla.
Kad naraste, premesiti ga.
Podeliti ga na dva dela, ali jedan deo neka bude malo veci od drugoga.
Taj veci deo podeliti na 8 loptica.
Manji deo podeliti na tri dela.
Jedan deo podeliti na pola, razviti jedan krug malo manji od tepsije u kojoj ce se peci, premazati ga uljem, pa preko njega staviti razvijen drugi deo. Zaseci na 8 delova kao na slici, poredjati onih osam loptica i poceti sa prebacivanjem krakova kao na slici.
Sad napraviti isto tako dva kruga jedan preko drugog za sredinu, zaseci na 8 dela i prebaciti trouglove izmedju loptica. Ko je mesio cvet pogacu, ovaj deo rada ide odatle.Za sredinu testa napraviti lopticu sa mrezom.
Pokriti da naraste, pa premazati uljem i peci na 200 stepeni oko 40 minuta.
Vec sam zaboravila kako sam umesila ovaj hleb, a otprilike ide ovako:
800 g brasna
40 g svezeg kvasca
oko 450 ml mlake vode
50 ml ulja za testo i jos malo za premazivanje
1-2 kasicice soli
Zamesiti testo od navedenih sastojaka, ostaviti da da se udupla.
Kad naraste, premesiti ga.
Podeliti ga na dva dela, ali jedan deo neka bude malo veci od drugoga.
Taj veci deo podeliti na 8 loptica.
Manji deo podeliti na tri dela.
Jedan deo podeliti na pola, razviti jedan krug malo manji od tepsije u kojoj ce se peci, premazati ga uljem, pa preko njega staviti razvijen drugi deo. Zaseci na 8 delova kao na slici, poredjati onih osam loptica i poceti sa prebacivanjem krakova kao na slici.
Sad napraviti isto tako dva kruga jedan preko drugog za sredinu, zaseci na 8 dela i prebaciti trouglove izmedju loptica. Ko je mesio cvet pogacu, ovaj deo rada ide odatle.Za sredinu testa napraviti lopticu sa mrezom.
Pokriti da naraste, pa premazati uljem i peci na 200 stepeni oko 40 minuta.
Коментари
Постави коментар