Pekmez od neljustenih sljiva
Dosle su na red i sljive :)
Lepsi mi je pekmez od neljustenih sljiva, pod uslovom da su mlevene, a
ne cepkane. Moja svekrva vise ceni pekmez od ljustenih sljiva, ima i onu
lepu svetlu boju, ali meni je ovaj jednostavno ukusniji.
Na 1 kg sljiva bez kostica potrebno je 700 g secera(mozete staviti i manje i vise).
Ja sam od 7.5 kg sljiva dobila 5.4 kg sljiva bez kostica i 6 vecih tegli i 2 manje skuvanog pekmeza.
Sljive samleti na masini za meso, sipati u serpu i preko njih sipati secer. Mozete dodavati rum ili vanilu ili cimet. Ja nista osim secera nisam dodavala.
U pocetku vrenja treba skidati penu, posle toga vise nije potrebno. Pekmez morate mesati skoro neprestano. Kuvala sam u dve serpe, u jednoj 2 kg, a u drugoj 3.4 kg. Ovaj prvi pekmez kuvan je sat i petnaest minuta, a ovaj drugi sat i 30 minuta. Dobila sam cvrst i gust pekmez, takav mi je potreban za kiflice, a ako zelite redji, mozete ga kuvati malo krace.
Vruc pekmez sipati u vruce tegle, ostaviti u rerni na 100 st. oko pola sata, posle toga iskljuciti rernu i ostaviti ih da se u njoj ohlade. Pekmez ce dobiti lepu koricu i to je dodatni nacin zastite od eventualne budji.
Hladne tegle zatvoriti i ostaviti gde vam i ostala slatka zimnica stoji.
Ovaj nacin kuvanja pekmeza je preporucljiv, jer je ukusan, a nije ni skup.
Uzivajte !
Na 1 kg sljiva bez kostica potrebno je 700 g secera(mozete staviti i manje i vise).
Ja sam od 7.5 kg sljiva dobila 5.4 kg sljiva bez kostica i 6 vecih tegli i 2 manje skuvanog pekmeza.
Sljive samleti na masini za meso, sipati u serpu i preko njih sipati secer. Mozete dodavati rum ili vanilu ili cimet. Ja nista osim secera nisam dodavala.
U pocetku vrenja treba skidati penu, posle toga vise nije potrebno. Pekmez morate mesati skoro neprestano. Kuvala sam u dve serpe, u jednoj 2 kg, a u drugoj 3.4 kg. Ovaj prvi pekmez kuvan je sat i petnaest minuta, a ovaj drugi sat i 30 minuta. Dobila sam cvrst i gust pekmez, takav mi je potreban za kiflice, a ako zelite redji, mozete ga kuvati malo krace.
Vruc pekmez sipati u vruce tegle, ostaviti u rerni na 100 st. oko pola sata, posle toga iskljuciti rernu i ostaviti ih da se u njoj ohlade. Pekmez ce dobiti lepu koricu i to je dodatni nacin zastite od eventualne budji.
Hladne tegle zatvoriti i ostaviti gde vam i ostala slatka zimnica stoji.
Ovaj nacin kuvanja pekmeza je preporucljiv, jer je ukusan, a nije ni skup.
Uzivajte !
Коментари
Постави коментар