Pekmez od ljustenih sljiva



Opet nesto sto sam naucila od svoje svekrve. Ona izuzetno ceni ovakav pekmez zbog lepe boje, a pravi se od sljiva "sterlejki". Meni licno se vise dopada pekmez od neljustenih sljiva, ali htela sam i ovo da znam.

Sastojci:
1 kg oljustenih sljiva
700 g secera

Ojljustiti sljive i iseci na cetvrtine.
Secer uspinovati sa jednom casom vode, pa staviti sljive u njega.
Kuvati uz mesanje dok ne dobijete zeljenu gustinu.
Posle pola sata kivanja, jednu kasiku pekmeza izvadite na tacnu i ostavite 2*3 minuta u frizider da vidite da li je poceo da se zgusnjava.
Ova kolicina pekmeza bi trebalo da se skuva za oko 45 minuta.
Vruc pekmez sipajte u vruce tegle i ostavite u rerni na 100 stepeni da se uhvati korica (oko pola sata). Po iskljucivanju rerne, tegle mogu ostati dok se rerna ne ohladi.
Posle toga ih zatvoriti i ostaviti tamo gde vam stoji ostala zimnica.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Posna pizza za post na vodi

Kuvani griz kao posna poslastica

Posna baklava bez kora

Posna pita sa visnjama i grizom

Vocni kolac sa jagodama ili malinama