Posna lisnata pogaca

Gledala sam video Valentine Zurkan i ova pogaca je trebalo da izgleda sasvim drugacije, jer se pece na plehu i tako dobije pravilniji oblik. Ali ja volim da pecem pogace u tepsiji ili serpi, da podju u visinu i nisam se pokajala, ispalo je sasvim ok.

Sastojci :
750 g brasna
35 g svezeg kvasca
1 kasicica secera
500 ml mlake vode (ili sojinog mleka )
50 ml ulja
2 kasicice soli
margarin ( oko 100-150 g )

 U brasnu napraviti udubljenje, izmrviti kvasac, staviti preko njega secer, pa zamesiti testo sa mlakom vodom i ostalim sastojcima, osim margarina. Kad dobijete glatko testo, pokriti ga i ostaviti da naraste. Kad testo naraste, premesiti ga. Odvojiti cetvrtinu testa za podlogu i jedno malo parce za dve pekarske kifle. Ostatak testa podeliti na cetiri jednaka dela.
Od ta cetiri dela razvijati sto tanje krugove, premazivati topljenim margarinom i stavljati jedan preko drugog, dok se cetvrti, naravno, ne premazuje. Tako dobijeno testo iseci na osam delova.
Sad uzeti jedan trougao i krajeve listati kao na sledecoj slici.
Tako uraditi i sa druge strane. Zatim donji deo trougla takodje razlistati u stranu.
Napraviti tako od svih sedam trouglova. Dobicete divne oblike od kojih mozete ukrasavati pogace na razne nacine.
Od one prve cetvrtine testa razviti okruglu podlogu za tepsiju precnika 28 cm.
A od onog malog parceta testa napravite dve pekarske kifle i presecite ih na pola.
Njih cete staviti u sredinu tepsije, a ove druge delove testa poredjajte oko njih, kao na sledecoj slici.
Ovu pogacu mozete peci  na plehu od sporeta, pa ce imati pravilniji oblik.
Pokriti pogacu i ostaviti je da raste. Kad naraste, premazati je topljenim margarinom.
Peci na 200 stepeni oko 40-45 minuta.
Pecenu pogacu ponovo premazati topljenim margarinom.











Коментари

Популарни постови са овог блога

Posna pizza za post na vodi

Posna baklava bez kora

Kuvani griz kao posna poslastica

Posna pita sa visnjama i grizom

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral