Vinov list za zimu




Od svoje majke sam maznula prastari kuvar iz njene mladosti.

Ne znam ko je autor, jer je prvih nekoliko strana iscepano. Mozda sam i ja to uradila u jednom periodu svog zivota kad sam strasno mrzela hranu, ne secam se. Ali rado cu recepte iz njega podeliti sa vama . Zove se "Moj kuvar" .

Vinov list ostavlja se kada lisce u prolece pocinje da biva dovoljno veliko za savijanje sarmi. Uzbrati lisce, oprati, dobro od vode osusiti, pa svaki list soliti i praviti tako jednu vezu od 15-ak listova. Sad vezu uviti kao palacinku i sloziti u teglu/2.5-3kg/. U jednu teglu moze da stane i 2 do 3 kg lisca. Ovo ponavljati jos dva dana, jer list posle kratkog vremena onako usoljen spada. Sad ukrstiti preko lisca dva prutica od loze, naliti u teglu cisto belo vino, povezati i tako ostaviti. Ako docnije vino usahne, doliti teglu ponovo vinom. Ovako ostavljeno lisce traje do meseca maja, tj do novoga lisca. Lisce slobodno trositi, jer se ostatak u otvorenoj tegli nece pokvariti.
Uglavnom sam radila po receptu, ali je moja majka insistirala da vezujemo smotuljke koncem i bila je u pravu, jer sve smo lepo odjednom slozile, tako da se i posle nekoliko dana nije nista promenilo, nismo morale da dodajemo jos lista u teglu.
Vinov list , naravno, mozete ostavljati i u zamrzivac, ali ovako ostavljen vinov list ima poseban smek zbog vina.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Posna pizza za post na vodi

Posna baklava bez kora

Kuvani griz kao posna poslastica

Posna pita sa visnjama i grizom

Posna lisnata pogaca od uvijenih spirala / Fasting puff cake of twisted spiral